FlowDay – optimaalista työfiilistä jahtaamassa (esittely)

Otavan Opistolla ja ideatarhureilla on ollut pitkään joukko kokeiluja, joita yhdistää hyvin avarakatseisesti työntekijän sekä tiimin työhyvinvointi. Yksinkertaisimmillaan Opistolla ei ole varsinaista työaikaa. Viikon keskimäärin 36,25 tuntia saa tehdä aamuisin ennen kuin muut tulevat työvälineiden ääreen, iltamyöhään tai vartin pätkissä. Tiimeillä on myös kokeiluja, joissa työntekijä saa tehdä kerran viikossa tai kuukaudessa mitä huvittaa ikään kuin vapaa-ajalla – malli jolla esimerkiksi Google on kehittänyt monia menestystuotteitaan.

Hieman monitahoisemmissa kokeiluissa testaamme itsellämme esimerkiksi tiimin taitopalettia ja OECD:n määrittelemiä tulevaisuuden ydinkompetensseja (PDF). Miten tiimi voisi toimia kuten yksittäinen pelaaja vaikkapa roolipelissä: kootaan joukko pelaajahahmoja, joilla on erityisominaisuuksia ja toisaalta täydentävät toisiaan. Opistolla OECD-kompetensseja on tutkinut erityisesti Jukka Tikkanen.

Fyysinen itsensämittaaminen (quantified self) on yleistynyt Suomessakin muutamassa vuodessa. Seuraava vaihe on uskoakseni henkinen itsensämittaaminen sekä erilaiset henkistä kuntoa mittaavat mobiilisovellukset.

Itse olen lähestynyt teemaa vapaaehtoisella, normaalia laajemmalla tuntikirjanpidolla Harvestissa. Tavoitteena on tunnistaa, mitkä tekijät edesauttavat pääsemistä flowiin. Ilmiön tarkastelun on kehittänyt psykologi Mihály Csíkszentmihályi, miten ihmiselle syntyisi ajatuksellinen, virtaava optimitila ja mitkä asiat ehkivät sitä.

Kirjaan työpäivän kulumisesta muun muassa jokaisen työtapahtuman sisällön normaalia tarkemmilla tehtäväkuvauksilla, kuten asiasanoilla, fiiliksen mittarilla -2 – +2 ja kuvaan fiilistä vapaamuotoisesti. Näillä työtuntien kirjaamistavoilla voin analysoida itseni – ja myös työtovereiden – kanssa työtäni perusrapoilua tarkemmin. Ohessa aivan ensimmäisen demon luonnos. Teen tätä aivan vapaaehtoisesti. Tulevaisuudessa tällaista ehkä vaaditaan, mutta mielestäni lähestymistapaa on hyvä tarkastella ja arvioida proaktiivisesti ennakkoon.

Jotta FlowDay toimisi kunnolla, se kaipaisi tuekseen varsin monitahoisen algoritmin sekä kunnon pitkittäisaineiston. Esimerkiksi yksittäisen kuukauden työtehtäväni vaihtelevat hyvinkin paljon hankevalmistelusta projektien toteuttamiseen. Mutta puolenkin vuoden kirjauksilla saa tehtyä ainakin manuaalista ja kertaluonteista aivotulkintaa.

Seuraavaksi bloggaan muutamista FlowDay-kokeilun ensimmäisistä havainnoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s