E-, m- ja d-vitamiinit oppimiseen

Photo 20.2.2015 12.19.37Digi-alkuliite on näiden aikojen hitti. Oppimisen ja opettamisen eteen on liitetty milloin mitäkin, kuten: virtuaalinen-, e- eli sähköinen (electric), CSCL (Computer Supported Collaborative Learning), m- eli mobiili, 3D tai 360° (Tero Toivanen summasi 2011), cloud eli pilvi ja nykyään siis digi-alkuliitteen huumaa.

Kollegani ammatillisesta oppilaitoksesta pyysi pientä keskusteluherätettä oppimisen digitalisoitumisesta. Mahdollisuuksia ja uhkakuvia liikkuu keskusteluissa. Helposti ajaudumme mustavalkoisiin juupas-eipästelyihin. Tosiasiassa elämme hankalaa siirtymävaihetta. Teknologia on kehittynyttä, mutta kaikkia mahdollisuuksia ei osata käyttää. Teknologia on myös rajoittunutta ja silti sitä yritetään käyttää silloinkin, kun vanhat hyvät menetelmät toimisivat oppimisen kannalta paremmin.

Suunnittelu nousee tärkeään asemaan. Suunnittelun eväiksi pitää olla pedagogisen viisauden lisäksi teknologian tuntemusta. Usein heitetty teknologian vähättely ”pedagogiikka edellä” kaventaa suunnittelun maisemaa. On paljon teknologiaa, jota ei ennen ole ollut käytössä. Nyt tämä murrosaika näkyy siinä, miten sähköisiä tekstisisältöjä yritetään käyttää kuin paperille painettuja tekstejä. Jos pitkien tekstiaineistojen lukemiseen on käytössä vain tietokone, ei ole mielekästä testata oppimista lukemiseen perustuvalla kokeella.

Tietokoneen näytöltä lukeminen on ergonomisesti ala-arvoista ja fyysisesti kuormittavaa. Työskentelyn rakenne ja opitun näyttäminen tulisikin suunnitella kokonaan uudella tavalla. Toisaalta sähköinen oppikirja voi mahdollistaa kuuntelemalla lukemisen, jolloin pitkän tekstimassan lukeminen kokeeseen voi sujua hiihtoretkellä.

Kokosin digioppimisen herätteen diapaketiksi ja juttelin diat läpi videolle. En ehtinyt tähän tarpeeseen tiivistämään videota, mutta siis alun vartti on yleisiä kehyksiä ja lopun vartti kokeiluja siitä, kuinka mobiilisovellukset toimivat oppimiskavereina. (Diapaketti Google Drivessä – ajantasaisin päivitys.)

Diapaketti SlideSharessa

Diapaketin läpijuttelu YouTube-videona

2 thoughts on “E-, m- ja d-vitamiinit oppimiseen

  1. Hyvä tiivistys. Kuuntelen diat, kun joudun tänään ajamaan motaria sopivan pätkän 🙂 Tai jos ajaessa juuri satun keskustelemaan jonkun kanssa puhelimessa tai radiosta tulemaan juuri joku kiinnostava juttu, kuuntelen diat sitten vaikka illan pakollisissa pyykkitouhissa. Olen tosi huono istumaan pöydän ääressä tai luentosalissa esitelmien kanssa, enkä kyllä aio enää opetellakaan käyttämään aikaani noin tehottomasti. Opin paremmin liikkeessä kuunnellen.

    Tykkää

  2. Itse asiassa Anu, tuo palautti mieleen, mitä suunnittelimme jo aikaa sitten tämän blogimme kupeeseen eli pieni podcast-kanava, jolloin voi kätevästi kuunnella, mitä on menossa! Tämä pitää laittaa toimeksi. Olet ihan oikeassa, kuunteleminen on niin kätevää.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s